Мистерията на Махагоновият кораб

14 юли 2017, 5:08
Мистерията на Махагоновият кораб

1836 г е годината когато рибарската лодка на капитан Смит се обръща при устието на река Хопкинс, на около 20 км от Порт Феъри във Виктория, Австралия. Той, заедно с двамата моряци Уилсън и Гибс оцеляват и успяват да доплуват до брега. Мокри и уморени, но все пак живи, тръгват по дългия път обратно към града.

По това време Австралия все още не е толкова заселена и тъй като няма пътища, най-лесно за тримата корабокрушенци е да се придържат близо до водата за да не се загубят. Вървейки по километричните океански плажове, те виждат изхвърлен на пясъка кораб, или по-точно останки от такъв, заседнал в плажната ивица. Това, само по себе си не е странно - плажът, по който вървят е част от Брега на корабокрушенията (Shipwreck Coast). Тук, в разстояние от само 130 км, поне 600 кораба са намерили края си - плитчини, подводни скали, силни ветрове и непредвидими течения правят тази отсечка опасна за морските пътешественици. Останки от кораби, лодки и товари изхвърлени от морето са били част от ежедневието в тези години.

Махагоновият кораб

Това, което привлича вниманието на моряците е странната конструкция на кораба и тъмното дърво, от което е направен. Капитан Смит се опитва да издялка парченце с ножа си, но успява единствено да отчупи част от острието. По-късно, в разказите си, той признава, че дървото е било изключително твърдо - "като желязо" и че това е бил първият и единствен път когато той вижда такъв материал.

В следващите 40 години има записани много разкази на различни хора, които също са видели необичайните останки, но бавно пясъкът го поглъща и в края на 19-ти век, корабът е изцяло заринат и изчезва - оставяйки само легендата след себе си.

Махагоновият кораб

Когато повече хора се заселват в околността, интересът към този мистериозен кораб, който придобива името "Махагоновият кораб", заради необичайното дърво, от което е направен, нараства и през годините са проведени множество опити да бъде намерен. Причините за неуспеха им са, че въпреки, че свидетелските истории не са малко, повечето от хората виждали кораба са били неграмотни, не са можели сами да напишат разказите си, а и разбира се, мястото е било в пустошта, без отличителни маркери, които да укажат точната позиция. От друга страна, корабът е потънал в пясъчната ивица и досега вероятно се намира на няколко метра под повърхността.

Различни са теориите за това какъв точно е бил Махагоновият кораб и кога се е разбил в австралийския бряг. Най-популярната е, че това е испански или португалски кораб, пристигнал в Австралия няколко века преди официалното откриване на континента от англичаните. Друга теория, опитваща се да обясни необичайната конструкция и тъмното дърво на кораба, пък предлага, че корабът е всъщност китайски джънк - достигнал далечната земя в незнайни времена. 

Махагоновият кораб

Истината е, че без същинските останки, теориите са много и трудно доказуеми. Дори местните аборигени разказват легенди за кораба и за това, как той лежи на брега от стотици години, от началото на времето. 

Последната експедиция проведена в областта в опит да се намери Махагоновият кораб е през 2004 г. За съжаление и тя не открива останките, но на 10 м дълбочина, от мокрия пясък на бял свят излизат малки фрагменти, изглеждащи като дървени нитове. След подробни изследвания се оказва, че дървесината, от която са направени е от вид маслиново дърво, което не расте в Австралия, а възрастта е 3000 години. Как нещо толкова старо и далечно е попаднало там и дали това са части от мистичния Махагонов кораб са въпроси, които засега нямат отговор.

Махагоновият кораб

 

Етикети:
Дестинации:
Източник
данни от Музеят на корабокрушенията Флагстаф Хил (Flagstaff Hill)
wikipedia.org